COCAINA

Cocaina este un drog stimulant puternic, extrasa initial din frunzele de coca, o planta ce creste in mod natural in America de Sud. In forma sa pura, cocaina este un praf cristalin alb sau alb-galbui, cu proprietati puternic psihotrope. Aceasta este cunoscuta pentru efectele rapide si intense asupra sistemului nervos central.
Drogul este adesea folosit prin inhalare nazala, unde este absorbit rapid in membranele mucoase ale nasului. Cocaina poate fi, de asemenea, dizolvata si injectata intravenos, sau poate fi fumata atunci cand este convertita in forma de baza, numita crack.
In creier, cocaina actioneaza ca un inhibitor puternic al recaptarii dopaminei, un neurotransmitator asociat cu sentimentele de placere si recompensa. Acest lucru duce la acumularea de dopamina in sinapsele neuronale, intensificand semnalele de placere si provocand o senzatie de euforie. Pe langa dopamina, cocaina mai afecteaza si serotonina si noradrenalina, producand o crestere generala a activitatii neuronale.
Efectele pe termen scurt
Pe termen scurt, cocaina poate cauza cresterea tensiunii arteriale, frecventa cardiaca accelerata, dilatarea pupilelor, hiperstimulare, precum si sentimente de invincibilitate si euforie exagerata. Efectele sale sunt insotite adesea de anxietate, iritabilitate si paranoia. In doze mari, poate provoca chiar convulsii, atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.
Implicațiile pe Termen Lung
Pe termen lung, consumul de cocaina poate duce la dependenta psihologica si fizica, schimbari de comportament severe, paranoia cronica si halucinatii. De asemenea, poate cauza deteriorarea semnificativa a sistemului cardiovascular, precum hipertensiune arteriala, aritmii cardiace, precum si leziuni ale inimii sau ale vaselor de sange. Utilizatorii pe termen lung pot dezvolta, de asemenea, tulburari cognitive, inclusiv probleme de memorie si atentie.

Cocaina este deci o substanta extrem de periculoasa, cu un potential ridicat de dependenta si consecinte devastatoare asupra sanatatii fizice si mentale pe termen scurt si lung. Utilizarea sa trebuie evitata cu orice pret, iar cei afectati ar trebui sa caute imediat ajutor medical si suport specializat pentru a depasi dependenta si pentru a-si recastiga sanatatea si bunastarea.

No products in the cart.