Ketamina

Ketamina este un anestezic puternic care, pe lângă utilizarea sa medicală, este utilizat și ca drog recreațional datorită proprietăților sale halucinogene și disociative. Aceasta apare sub formă de lichid sau pulbere cristalină și poate fi consumată prin inhalare, injectare sau administrare orală.
În practica medicală, ketamina este utilizată ca anestezic intravenos pentru proceduri chirurgicale și ca analgezic puternic. Pe scena recreațională, este cunoscută pentru capacitatea sa de a provoca senzații de euforie, halucinații și distorsiuni puternice ale percepției timpului și a spațiului.

Ketamina afectează creierul prin blocarea receptorilor NMDA, care sunt implicați în transmiterea senzațiilor de durere și în funcționarea normală a memoriei și a conștienței. Prin blocarea acestor receptori, ketamina produce efecte analgezice și disociative, care pot duce la senzații de separare de sine și de mediu, cunoscute sub numele de "efect de disociere".
Efectele pe termen scurt
Pe termen scurt, ketamina poate provoca efecte secundare precum amețeală, greață, vărsături și senzație de confuzie. De asemenea, utilizatorii pot experimenta senzații de desprindere de propriul corp sau senzații de flotare. Efectele pot varia în funcție de doză, mediu și sensibilitate individuală.
Implicațiile pe Termen Lung
Pe termen lung, utilizarea cronică a ketaminei poate duce la probleme de memorie și dificultăți de concentrare, precum și la modificări ale stării de spirit și a funcției cognitive. De asemenea, pot apărea tulburări psihotice și simptome similare schizofreniei, cum ar fi halucinațiile auditive sau vizuale.
În concluzie, ketamina reprezintă o substanță puternică cu potențial recreațional, dar și cu riscuri semnificative pentru sănătatea mintală și fizică. Utilizatorii trebuie să fie conștienți de efectele sale pe termen scurt și lung și să evite consumul său în afara contextului medical. În cazul în care apare dependența sau alte probleme legate de utilizarea ketaminei, este esențial să se solicite asistență medicală și suport specializat pentru a depăși dependența și pentru a-și recăpăta sănătatea și bunăstarea.
No products in the cart.